вівторок, 21 квітня 2015 р.

Як виховати у дитини любов до Батьківщини?


Виховати у дитини любов до Батьківщини повинні батьки і дорослі, які наділені подібними повноваженнями. Це - вчителі, вихователі, наставники та ін. Але у вихованні у дитини любові до Батьківщини головну роль відіграють батьки. Саме від їх ставлення до Батьківщини, як вони демонструють свої почуття до рідних місць, і буде залежати, які почуття можуть зародитися в дитині. У дитині треба порушити інтерес до історії країни і почуття гордості за національні перемоги. Ось тоді у нього можуть проявитися і інші почуття, наприклад, причетність і повагу до свого краю. Любов до Батьківщини, прихильність до місця народження, повага до своєї мови, традицій і культури - ці поняття включаються в один термін "патріотизм". 

Виховуючи в дитині патріотичні почуття, потрібно підтримувати в ньому постійний інтерес і цікавість до всіх подій, які відбуваються в країні. Необхідно розмовляти з дітьми про всі випадки та явища, що відбуваються в суспільно-соціальної та суспільно-політичного життя держави. У майбутньому всі ці явища стануть для нього цікавими та близькими. 


Не можна любити Батьківщину, але при цьому не відчувати з нею тісного зв'язку. Для цього дитина повинна знати, як любили, берегли і билися за Батьківщину їхні дідусі та бабусі. Глибоке почуття любові до Батьківщини завжди живе в людях, саме це почуття і "змушує" їх піклуватися про Батьківщину. 




Чому потрібно виховати у дитини любов до Батьківщини? Бо таке виховання є результатом довгої і цілеспрямованої діяльності. Тому патріотичні виховання потрібно починати з самого раннього дитинства. Ще в давнину дітям намагалися переконати, щоб людина була щасливою, їй потрібно щасливе Батьківщину. В даний час і в дитячих садах, і в школах робиться дуже багато корисного в цих цілях. 


Зараз відроджуються багато забутих національні традиції, вивчаються і відновлюються історичні цінності. В області формування патріотичних почуттів одним з головних чинників в залученні дітей до історичних цінностей є знайомство дитини з його родоводу. Діти повинні почати патріотичне навчання ще в дошкільному віці. З ранніх років у них треба формувати відповідальність і почуття обов'язку по відношенню до рідних і Батьківщині. Фахівці стверджують, що ще в ранньому віці в дитині прокидається зацікавленість до багатьох речей. Також з цього моменту починається пізнання дитиною багатьох моральних цінностей, заснованих на любові до рідних місць. Патріотизм дитини формується концентрацією багатьох знань, а також єдністю поведінки і відносин. 


Питання: "Як виховати у дитини любов до Батьківщини?" Має один універсальний відповідь. Спочатку потрібно навчити дитину бути добрим, відповідальним та небайдужим. Потрібно пробудити в ньому до чого-небудь почуття прихильності. Але насамперед необхідно "навчити" дитину бачити красу, яка оточує його. Дитина, що не любить природу, не зможе полюбити Батьківщину. Відчуття захоплення багатствами навколишнього середовища і дарами природи є попередником справжнього патріотизму. Тут термін "навчити" має лише умовний характер. Ніхто не повинен насильно садити дитину за парту і пояснювати йому красу квітки або дерева. "Навчання" проводиться щодня і в ненав'язливій формі: під час прогулянки, в поході в ліс або подорожуючи по місцевих визначних пам'ятках. 


Дитині можна показати історичні та культурні пам'ятки рідного міста або розповісти йому про героїчні подвиги дідуся, який зовсім юним захищав Батьківщину від фашистських загарбників. При цьому кожен конкретний похід або розповідь повинна асоціюватися з Батьківщиною. Адже найяскравіші і позитивні переживання людина отримує в дитячому віці і зберігає це в пам'яті. Саме тому з малих років людині потрібно побачити красу рідних місць і дізнатися історію своєї Батьківщини і родини. 


Дорослі повинні навчити дитину бачити пам'ятки, помічати навколишню красу, відзначати неповторні особливості рідної вулиці і свого міста. Ця робота здійснюється кожного дня вихователями і вчителями, а батьки закріплюють все це, висловлюючи своє ставлення до побаченого, почутого і вивченого дітьми. У дитині будуть формуватися громадянські почуття. 


Таким чином, любов до Батьківщини у дитини формується в перші роки його життя. На зародження цього почуття впливає патріотична атмосфера, яка спостерігається в сім'ї, в школі, в дитячому саду і т. д. Особливу увагу дитини приваблює життя і робота оточуючих людей на благо Батьківщини, події, які відбуваються в державі, національні свята, спортивні змагання та ін Крім того, високий емоційний підйом викликає контакт дитини з природою. 




Дорослі повинні пам'ятати, що якщо вони щиро люблять свій рідний край і демонструють цю любов своїм дітям, тоді їх діти теж будуть сильно любити Батьківщину, а патріотизм не буде для них порожнім поняттям. Необхідно постійно показувати дітям привабливі сторони любові до рідних місць і навколишньому середовищу. Ось тоді можна повністю бути упевненим в тому, що їхні діти стануть самими гідними громадянами своєї Батьківщини. Важливо пам'ятати, що патріотизм є вираженням єдиних почуттів громадян країни у формі національної гордості, а також у вигляді шанобливого ставлення до інших народів. Наприклад, найяскравішим виразом патріотизму можна назвати вираження почуттів любові та гордості людей після польоту першої людини в космос.








1 коментар: